Jedna z mojich záľub je pečenie. Asi milujem ten pocit, keď niečo vytvorím a potom sa pozerám na ostatných ako to s chuťou jedia...teší ma tento pohľad :)
Rada skúšam nové recepty, ale občas dám prednosť tradičným, už rokmi overeným receptom mojej maminky alebo babky.
Tento víkend som stavila na klasiku - maslové kysnuté rožky. Výsledok bol jednoznačný...na tácke sa dlho nezdržali.
Tu je recept a postup ako si ich upiecť.
Na prípravu budeme potrebovať :
1kg špeciálnej múky
6 dcl mlieka
1 droždie
1 lyžička soli
2 lyžice kryštál. cukru
15 dg rozpusteného masla
Postup:
Pripravíme si kvások z mlieka, droždia a cukru. Pripravený kvások pridáme k múke, soli a pomaličky prilievame rozpustené maslo. Vytvoríme si z cesta 6 dielov - 6 malých bochníkov, ktoré necháme polhodinu kysnúť.
Každý bochník po polhodine rozvaľkáme a rozdelíme na 8 častí - 8 trojuholníkov, ktoré naplníme (tým čo máme radi, niekto slivkový lekvár, orechy, džem, podľa chuti alebo čo chladnička dá :)Každý trojuholník zakrútime v smere zvonku dovnútra.
Pripravené rožky necháme ešte kysnúť polhodinu. Po polhodine ich potrieme vajíčkom a pečieme v rúre na 180°.
Keď už majú zlatistú farbu, vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
Nakoniec ich môžete pocukriť a vychladnuté podávať.
U nás niekedy nestihnú ani vychladnúť :D
Želám dobrú chuť xxx Vaša Verka
Verka, tie rožky vyzerajú fantasticky, určite tak aj chutia :) Nech sa darí! Maja
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za komentár, veľmi ma potešil ;)
Odstrániť