Tento recept je na želanie pre moju kamarátku Katku, ale verím, že inšpiruje aj ostatných. Opäť to bude polievka, keďže ako mi stále vravievala babka a mamina "polievka je základ". Dnes si pripravíme frankfurtskú polievku, ktorú robievam ako obmenu guľášovej polievky. Je dostatočne sýta, takže niekedy po nej nepotrebujem ani hlavné jedlo.
Základné ingrediencie (pozn. varím v 2-litrovom hrnci) sú:
- cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 4 veľké zemiaky
- 4-5 párkov (ja mám najradšej Zipser párky)
- soľ, čierne korenie, červená mletá paprika, troška guľášovej zmesi, hladká múka, olej
Keď to krásne pení a dostáva zlatistú farbu, odstavíme na chvíľu z ohňa a pridáme mletú červenú papriku (dôvodom odstavenia je, aby červená paprika nezhorkla), premiešame a vrátime opäť na oheň.
Podklad je vyrobený a môžme pridať na kocky nakrájané zemiaky, ktoré osolíme, pridáme mleté čierne korenie, troška rasce a guľášovej zmesi.
Chvíľu podusíme a zalejeme prevarenou vodou.
Takto varíme zemiaky približne 15-20 minút, keď sú už takmer uvarené, pridáme na kolieska nakrájané párky a varíme ešte 10 minút. Po uvarení môžete polievku dochutiť petržlenovou vňaťkou.
Želám dobrú chuť ! :)
Mňam, polievka vyzerá a určite aj chutí vynikajúco. Nie ako tá, akú nám občas servírujú v jedálni v práci :) ... zahustená červenkastá "voda" bez zemiakov a s jedným kolieskom párky neidentifikovateľnej farby :D . Inak občas ju varím aj ja. Frankfurtské párky málokedy dostať čerstvé, väčšinou majú len zavárané v pohári. Preto už aj ja kupujem Zipser párky. Sú síce pikantnejšie, ale to nám nevadí. Pá, Maja
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Majka, pri Tvojom komentári som si spomenula na školskú jedáleň, kde frankfurtská bola presne označovaná ako "červenkastá zahustená voda" :) Ja ju mám rada poriadnu a plnú tých základných ingrediencií :)
OdpovedaťOdstrániť