Baby story - Part II. Keď sa hráme

Väčšinu dňa trávi dieťa hrou. Je to prirodzené, a tak by to malo byť. Detstvo by malo byť hravé. Ako sa náš drobček vyvýjal, menil sa u nás "sortiment" hračiek. V prvom období sme mu úplne vystačili my dvaja s manželom a okolitá rodina. Ksichtíky, žmurkanie, tľapkanie to bol program celého dňa. A to sme mohli mať kolotoč nad postieľkou, hraciu interaktívnu deku, hravú podložku pre bábätká. Nič ho tak nezaujímalo ako pohľad na nás, keď mu robíme grimasy. Postupne si však dieťa začína rozširovať obzor, zisťuje, že nie ste jediný na tejto planéte a zrazu ho už zaujíma aj širšie okolie. Vníma rôzne zvuky, ktoré sa odlišujú. Zlomom bolo asi to, keď prvýkrát zachytil telku a meniaci sa obraz v nej. Doteraz fičíme na reklamách, predovšetkým tých, kde sú havkovia, mačičky a samozrejme detičky. Ak by som mala vymenovať, ktorá je u nás najobľúbenejšia hračka, tak je to určite ovládač, mobil, notebook, kľúče a keď som v kuchyni a varím, tak všetky hrnce, misky, varešky (testujeme, aké zvuky dokážu vydávať :)
Dnešné deti nám vyrastajú v prostredí, v ktorom mať mobil a notebook je úplne prirodzené, preto aj pre nich sa to stáva bežnou súčasťou. Čo ma na druhej strane teší je to, že väčšinu našich hračiek tvoria hračky z dreva, a to je taký návrat do detstva pre mňa.
V každom vývojom štádiu dieťatka sú vhodné iné typy hračiek. Ak ste už hračky kupovali, mohli ste si všimnúť na ich obale označenie, od ktorého veku sú vhodné. Je to predovšetkým kvôli bezpečnosti, aby časte z nich neublížili dieťatku. Ale aj kvôli tomu, že každý typ hračiek je určený pre iné vývojové fázy dieťaťa. Do 6 mesiacov sú vhodné hračky tie, ktoré môže dieťa stláčať, cmúľať, mäkké loptičky, hrkálky, zrkadielka a rôzne mäkké hračky vydávajúce zvuky. Medzi 6-12 mesiacom dieťa začína byť viac obratné, skúša chodiť, berie všetko do úst, chytá do rúk. Pre toto obdobie sú vhodné umývateľné hračky, ktoré môžme kedykoľvek opláchnuť, textilné knižky alebo kartónové leporelá, veľké kocky, pohyblivé hračky, jednoduché hudobné nástroje. Vo veku od 12-18 mesiacov má dieťa tendenciu skladať, rozoberať, ťahať, tlačiť a hrať sa s vecami, ktoré napodobňujú svet dospelých (pr. fúrik, kosačka a pod.) Pre rozvoj dieťaťa v tomto veku sú vhodné jednoduché knižky, veľké puzzle, ceruzky a farbičky (najlepšie zmývateľné ☺). Správny výber hračky vplýva na rozvoj jemnej motoriky dieťaťa, rozvoj reči a pod. 

Čo nájdete u nás? My sme momentálne kategória 12-18 mesiacov. Zatiaľ je to "najakčnejšie obdobie", aké sme tu mali. Chodíme, takže všetko, čo nás zaujíma, sa za tým dostaneme už sami, čo je pre dieťa obrovská zábava, avšak pre nás, rodičov, je to skôr pozícia byť stále v strehu a v pohybe...bez nároku na oddych...☺


U nás prevládajú hračky, ktoré sa líšia farbami, vzormi, tvarmi, zvukmi. Vľavo hore na obrázku je drevená korytnačka, ktorej pancier tvorí úložisko pre rôzne geometrické tvary, tie sú rôznych farieb. Čiže dieťa sa učí farbám, vzorom, resp. tvarom a keďže ich musí uložiť správne, cvičí si okrem motoriky aj myslenie. Túto hračku je možné aj ťahať, teda vhodná pre detičky, ktoré už majú prvé kroky za sebou a vyhrajú sa tým, že ťahajú niečo za sebou. Podobným spôsobom funguje aj pestrofarebný drevený vláčik (na obrázku vpravo dole). Keďže u nás je veľmi obľúbenou postavička Krtek, okrem obliečok na vankúš a paplón, deky a osušky, máme ho aj na hračkách. Jednou z nich je taký akoby labyrint, pri ktorom je potrebné presúvať guličky rôznych farieb z jedného do druhého bodu. Veľmi praktická hračka aj na cesty do auta. Ešte v nerozbalenom stave sú u nás drevené kocky. V nerozbalenom preto, lebo tie prvé, už stratili svoj tvar aj motív neskutočným obhrýzaním, keď nás trápili zúbky. Samozrejme nesmú u nás chýbať knižky, akékoľvek. Drobec si sadne a prezerá obrázky a svojím jazykom nám číta, čo na nich vidí. Dnes už je naozaj široký výber, od gumenných knižiek pre tie najmenšie detičky, s rôznymi zvukmi, puzzle, alebo len ako klasické leporelá či obrázkové knižky.
Dúfam, že ste sa pri mojom článku vrátili troška do detstva...niekedy je to dobré, pretože my dospelí máme tendenciu brať všetko vážne, ale občas veci treba brať hravo, tak ako to robia deti.
Krásne popoludnie
Vaša Verka xxx

Komentáre