Sedím si na balkóne...a je mi fajn

Jar je už v plnom prúde, dni sú dlhšie a my trávime oveľa viac času vonku ako vo vnútri. Stále, keď príde jar, "hodím pohľad" na môj miniatúrny balkón rozmerov 2x1 meter a rozmýšľam, ako si ho pripraviť na sezónu jar/leto. Takisto poznáte túto situáciu, keď musíte čarovať v malom priestore? Ak áno, určite sa Vám hodí zopár tipov na prichádzajúcu sezónu jar/leto 2017. Nápady, ktoré mimochodom nájdete na pinterest.com určite oslovia tých, ktorí máte malý balkón alebo aj tých, ktorí si môžete užívať voľné chvíle na priestrannej terase.
Zdroj: Pinterest.com

Zdroj: Pinterest.com
Balkón už nemusí byť len miestom, kde vyvešiate čerstvo vyprané prádlo. Voľbou správnych doplnkov sa môže premeniť na oázu relaxu a oddychu. Pozrite sa, čím sa vám to môže podariť.

1. KVETY & KVETINÁČE
Zdroj: Jysk.sk
Pocit prírody nám na balkóne určite vytvoria balkónové kvety. Keď chcete, aby Váš balkón zdobili kvietky, v prvom rade je potrebné vedieť, na ktorú stranu máte orientovaný balkón, resp. terasu, aby ste vedeli posúdiť, aké intenzívne slnečné žiarenie dopadá na tento priestor. Tým predídete tomu, že aj keď sa Vašej známej darí vypestovať nádherné muškáty a Vám nie, jedným z dôvodov môže byť práve orientácia Vášho balkóna. U nás sú veľmi typické balkónové kvety predovšetkým muškáty, petúnie, ale ponuka je oveľa širšia. Pri výbere si nechajte poradiť v kvetinárstve, resp. v záhradkárstve alebo sa inšpirujte online, ktoré kvety sú vhodné na pestovanie na balkóne.

Kvietky sa najlepšie vynímajú v kvetináčoch. Z ponuky záhradných kvetináčov na stránke Jysk som si vybrala niekoľko tipov, predovšetkým:
  • závesné na zábradlie,
  • visiace
  • stojace pre jednu alebo niekoľko kvetín naraz, čím vytvoríte dojem menšieho záhonu. 

Zdroj: Jysk.sk


Pre niekoho je balkón priestorom na pestovanie byliniek, ktoré si môže dopestovať aj použitím paliet alebo drevených debničiek. 
Zdroj: Pinterest.com
2. OSVETLENIE
Aj na malom balkóne sa môžu pekne vynímať prvky osvetlenia. Možností je veľa, môžete si vybrať z ponuky záhradných lampášikov, solárnych lámp alebo svetelných reťazí či klasických lampiónov. Nemusia spĺňať len dekoračný účel, ale samozrejme sprostredkujú formu osvetlenia a niektoré produkty Vám dokonca zabezpečia aj ochranu proti hmyzu. Príkladom sú lampáše s náplňami na odpudenie hmyzu, predovšetkým komárov. 


Zdroj: Jysk.sk
3. PODUŠKY, DEKY, VANKÚŠE
Začiatok jari je ešte veľmi klamlivá svojimi teplotami, preto si k sedeniu na balkóne treba zabezpečiť aj nejakú tu podušku, po prípade deku či vankúše. Trendy sú rôzne geometrické tvary, veselé farby, námornícky či romantický štýl. Stačí si len vybrať, čo sa vám viac páči a zútulniť si priestor na balkóne či teraske.

Zdroj: Jysk.sk
Toto je len zopár tipov pre skrášlenie a zútulnenie malých balkónov. Určite v krátkej dobe sa k tejto téme vrátim, pretože je veľmi zaujímavá a tvorivá aj z pohľadu DIY. Či už ste sa inšpirovali týmito tipmi alebo nájdete niečo iné, dôležité je, s kým strávite svoj voľný čas na tom Vašom balkóne alebo teraske. Prajem vám s blížiacim sa víkendom krásne oddychové chvíle s Vašimi blízkymi.
Vaša Verka xxx

Komentáre