Zelená alebo červená?

Reč nie je o tom, ktorú farbu máte radšej, ale o dvoch rôznych polievkach. Prvou je krémová hrášková a tá druhá je hustá paradajková polievka. Ak neviete, čo na obed, nech sa páči, inšpirujte sa.
Pinterest


Hrášková krémová polievka
Hlavné ingrediencie:
  • 500g hrášku
  • 2 petržleny
  • soľ 
  • čierne korenie
  • muškátový oriešok štipka
Sú to sladké suroviny, takže aj touto polievočkou si získate toho, kto je na sladké a v kombinácii s muškátovým orieškom je to topka .
Postup:
Do hrnca si dáme troška masla, vysypeme hrášok a nakrájaný petržlen. Podlejeme prevarenou vodou a necháme variť. Opäť je to recept, pri ktorom používam 2 litrový hrniec. Okoreníme, osolíme a varíme do mäkka. Môžte pridať 1 veľký nadrobno nakrájaný zemiak na zahustenie. Akonáhle sú suroviny uvarené, odstavíme z ohňa a ponorným tyčovým mixérom zmixujeme. Niektorí si môžu pridať smotanu (ja dávam šľahačkovú, približne 2 polievkové lyžice, ale nemusí to byť).
V závislosti od toho, o aký hrášok sa jedná, či mladý hrášok alebo starší, je vhodné polievočku prepasírovať, aby neprekážali šupky z hrášku pri jedení. K polievke si môžete pripraviť domáce bruschetty - nakrájame bagetky na kolieska alebo pozdĺžne a dáme na chvíľu na grilovaciu panvicu upiecť z oboch strán s troškou olivového oleja. Alebo klasické krutóny, z kociek chlebíka takisto môžete upiecť na panvici alebo v rúre.



Hustá paradajková polievka so syrom
Paradajková polievka je polievka môjho detstva, jedna z najobľúbenejších polievok mojej mamky aj babky. Kým jedna ju varieva naslano, druhá skôr nasladko. Je skvelé, keď máte poruke domáci paradajkový pretlak, lebo ten je zárukou určite dobrej a kvalitnej paradajkovej polievky.

Hlavné ingrediencie:
  • približne 600 ml paradajkového pretlaku, ideálne toho domáceho
  • soľ
  • čierne korenie
  • bobkový list 3ks
  • nové korenie celé 3-4ks
  • bazalka
  • muškátový oriešok
  • na zápražku: olej, hladká múka
  • tvrdý syr na posypanie

Postup:
Do hrnca nalejeme troška oleja a prisypeme hladkú múku, aby sme si pripravili klasickú zápražku. Keď je zápražka hotová, prilejeme paradajkový pretlak a prevarenú vodu prilievame podľa toho, ako veľmi hustú polievku chceme. Keď nám polievka začne vrieť, stiahneme plameň, necháme variť a ochutíme korením - soľ, čierne korenie, bobkový list, nové korenie, bazalka, muškátový oriešok. Ja polievku varím približne 15-20 minút. Keď je uvarená, vypneme, naservírujeme a vrch posypeme nastrúhaným tvrdým syrom. 



Mimochodom čierne korenie, nové korenie, biele korenie, zelené korenie, na trhu sú už rôzne druhy. Ja mám skúsenosti so všetkými vymenovanými, ale v kuchyni som ostala verná len klasickému čiernemu a novému koreniu. Niekto pridáva do tejto polievky majoránku alebo oregano, mne sa osvedčila bazalka. Občas zvyknem robiť troška redšiu polievku, ale do nej dávame ani nie celú hrsť ryže, ktorá sa v polievke uvarí úplne do mäkka. Aj túto verziu máme radi. Akú uprednostňujete vy? 

Komentáre