Famózna žemľovka



Odmeňte sa na konci pracovného týždňa sladkou dobrotou v podobe žemľovky. Recept je podľa mojej maminky, ktorá ju robí famóznu ❤. Tentokrát nemám úplný fotorecept ako je to u mňa zvykom, lebo postup prípravy je rýchly a tak som sa zanietila do prípravy tejto žemľovky až som zabudla fotiť ☺

Na prípravu famóznej žemľovky potrebujeme tieto ingrediencie:
1 vianočka
3-4 dcl mlieka
1PL masla
2 vajíčka
2x vanilkový cukor 
1x škoricový cukor
1 PL trstinového cukru
5 jabĺk
2 hrste sušených hrozienok (kto má rád, môže si ich vopred namáčať do rumu, ja ich máčam do vody)
250 g jemne hrudkovitého tvarohu
maslo, strúhanka na vymastenie

Postup
Vianočku si nakrajáme na približne 2 cm krajce. Z mlieka, 1 PL masla, 1 žĺtka (bielko si odložíme na neskôr), 1 vanilkového cukru a 1 PL trstinového cukru si pripravíme zmes, do ktorej budeme krajce vianočky postupne máčať (z jednej aj druhej strany, ale treba dávať pozor, aby sa nám vianočka úplne nerozmočila). Krátko ohrejeme, aby mlieko bolo vlažné. Vymastíme si zapekaciu misu a posypeme strúhankou.
V druhej miske si zmiešame tvaroh, 1 žĺtko (z bielok si vyšľaháme na záver sneh), hrozienka, 1 vanilkový cukor. Jablká si očistíme a postrúhame. 
Keď už máme všetko prichystané, môžme začať so samotnou prípravou...
Najprv si namočíme krajce vianočky do pripravenej mliečnej zmesi a následne vianočku ukladáme na dno zapekacej misy. Rozotrieme vrstvu tvarohu, následne vrstvu jabĺk, ktoré posypeme škoricovým cukrom. Jabĺčka prikryjeme druhou vrstvou vianočky namočenej v mliečnej zmesi. Zakryjeme a pečieme približne 20-30 minút pri 200°.

Potom žemľovku vyberieme a na vrch natrieme sneh, ktorý sme si vyšľahali z 2 bielok a 1 PL cukru. Necháme zapiecť odkryté na chvíľku do zlatista.

Želám dobrú chuť!

Komentáre