Šperky & bižutéria


Kedysi sa pomenovanie šperky striktne oddeľovalo od slova bižutéria. Kým šperky boli vyrábané z drahých kovov (zlato, striebro, platina), bižutéria bola lacná náhrada šperkov, vyrábaná masovo. V súčasnosti niektorá bižutéria dokáže zatieniť aj drahý šperk. Význam bižutérie, ako som sa dočítala, výrazne pozdvihla Coco Chanel so svojím návrhom kombinovať drahé šperky s bižutériou.

Mojím záujmom v tomto článku nie je rozlišovať, čo je pravý drahý šperk a čo bižutéria. Určite každá z vás má nejaký typ šperku doma. Či už je to náramok, náhrdelník, retiazka, náušnice či brošňa alebo prívesok. Tieto doplnky môžu byť z rôznych materiálov. Ako som už spomínala, z tých drahších kovov ako je zlato, striebro, platina alebo aj z iných kovov ako volfrám, titán či oceľ, či z iného materiálu, napr. sklo, plast, koža a pod. U niekoho je rozhodujúci materiál, u iného dizajn. Či už ich máte také alebo onaké, či už ich nosíte každodenne alebo príležitostne, každý jeden doplnok, ak chcete, aby vám čo najdlhšie slúžil, je potrebné sa oň starať. Ako to urobiť? Určite vhodným skladovaním a starostlivosťou.

Skladovanie šperkov

Šperky potrebujú na uskladnenie skôr suché miesto, preto udržiavať ich napr. v kúpelni nie je najlepší nápad. Vlhkosť môže znehodnotiť ich kvalitu. Je vhodné vyvarovať sa priamemu slnečnému žiareniu pri skladovaní, takže na skladovanie uprednostňujeme skôr tmavé miesta

Ja  mám svoje doplnky uložené buď v krabičkách, v ktorých som ich dostala alebo v šperkovniciach. Je dobré, ak ich môžete oddeliť, resp. mať len zopár kúskov v jednej šperkovnici, najlepšie aj z jedného materiálu. V prípade strieborných doplnkov je dobré udržiavať ich aj zvlášť v saténových vreckách, šperky z ocele v plastových vreckách. 

Existuje niekoľko možností uloženia a skladovania šperkov. Buď sú to stojany rôznych tvarov, boxy, škatule, či skrinky alebo organizéry. 
pinterest.com
Starostlivosť o šperky

Pár základných pravidiel, ktoré platia pri starostlivosti o doplnky, prevažne tzv. bižutériu.
Vyhýbať sa kontaktu s:
  • vodou,
  • krémom a inou kozmetikou (napr. lak na vlasy), 
  • parfémom, 
  • čistiacimi a rôznymi chemickými prípravkami, 
  • prachom, 
  • vlhkosťou 
a manipulácii s ostrými predmetmi, ktoré by mohli spôsobiť poškrabanie. Takéto doplnky nepatria ani do termálnej vody a mali by sme si ich odložiť aj pred tým, keď ideme spať.

Na čistenie a leštenie existujú špeciálne klasické jemné handričky, prípadne rôzne roztoky. Alternatívou sú veci, ktoré nájdeme asi v každej domácnosti a v správnom pomere dokážu Váš šperk vyleštiť. Na internete je niekoľko tipov a postupov ako prostredníctvom octu, sódy bikarbóny, prášku do pečiva, citrónovej šťavy, zubnej pasty alebo klasického saponátu vyčistiť šperky. V prípade zlatých alebo strieborných doplnkov ak si nie ste istí, nechajte to radšej na odborníka. Pri bižutérii pozor, pretože je väčšinou zmesou rôznych materiálov. Pri kúpe by zväčša mali byť pokyny k starostlivosti o ňu.
pinterest.com

Pri nosení doplnkov je určite dobré riadiť sa heslom "menej je viac". Pretože šperk má podčiarknúť a nechať vyniknúť Vašu osobnosť a nie zatieniť ju. Ako hovorievala spomínaná Coco Chanel : "Pred tým, než pôjdete do spoločnosti, vráťte sa k zrkadlu a dajte si dolu jeden šperk." 

Momentálne sú veľmi zaujímavou formou doplnkov recyklované šperky. Počuli ste už o nich? Viete si predstaviť, že nosíte na sebe šperk z PET fľaše, z igelitového vrecka, z nespresso kapsúl či vrchnákov od plechoviek? Nie? Tak sa pozrite, čo všetko sa dá vyrobiť z recyklovaného materiálu. V týchto šperkoch nájdete originálnosť, nápaditosť a jedinečnosť zároveň. Posúďte sami. 
sashe.sk
Mne sa momentálne páčia tzv. personalizované náramky, ktoré si sami môžete navrhnúť. Veľký boom zažila známa to značka Pandora, ktorá svojím majiteľkám prostredníctvom rôznych kolekcií a komponentov umožňuje vyskladať si svoj vlastný príbeh na náramku. Zaujímavý nápad. Ale osobne dávam prednosť Made in Slovakia a naším šikovným ľuďom. Jedným z nich sú dvaja mladí ľudia, ktorí fungujú pod názvom Ručičkovo a dokážu vám vyrobiť krásny šperk v podobe mosadzného či oceľového náramku. Stačí Vaša predstava a môžete so sebou nosiť Vaše motto alebo čokoľvek Vám napadne. 


A keď už sme pri téme šperkov, v nedeľu je deň matiek, takže takýmto doplnkom určite nič nepokazíte, ak tej Vašej ho darujete z lásky ❤.

Komentáre