Jednodňové potulky

Keď sa povie jednodňový výlet, napadne mi stále nejaký z tých školských výletov, ktoré sme absolvovali ešte tesne pred prázdninami. Buď sa šlo niekam na hrad, zámok alebo do jaskyne či ZOO. Niekedy nie je čas na niekoľko dňové výlety či dovolenky, ale oddýchnuť sa dá aj počas jedného dňa. My sme si taký jednodňový výlet urobili smerom do Maďarska, konkrétne do obce Füzérradvány, kde sa nachádza kaštieľ s nádherným parkom, ktorý sa rozprestiera na ploche 60 hektárov.


Kaštieľ je otvorený pre verejnosť v dňoch utorok-nedeľa (pondelky zatvorené) v čase od 10.00 - 18.00 hod. Prehliadky začínajú o 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00 a posledný vstup je o 17.00 hod. 
Vstupné do kaštieľa je:
- dospelý 1100 Ft
- študent (6-26 rokov) 550 Ft
- dôchodca (nad 62 rokov) 550 Ft
- možnosť rodinnej a skupinovej zľavy

Udržiavaná záhrada pred kaštieľom

 Zvonku si kaštieľ vyžaduje v niektorých častiach rekonštrukciu. 

Vstup do parku je bezplatný, akurát je potrebné zaplatiť parkovné 200 Ft. V okolitom parku kaštieľa sa nachádzajú rôzne typy stromov od listnatých po ihličnaté, ktoré vytvárajú prírodný tieň a tiché prostredie, kde môžete príjemne relaxovať. Trávnaté plochy sú udržiavané a pravidelne kosené, takže ak si so sebou prinesiete deku, pokojne si môžte urobiť piknik pri kaštieli. 


V parku sa nachádzajú dve jazierka, jedno väčšie, druhé menšie. Pri tom väčšom sme zazreli aj ryby a kačky.

Upravený terén umožňuje prejsť celým parkom a navštíviť všetky jeho časti.





Druhým tipom je  výlet na vyhliadkovú vežu do Malej Tŕne. 
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt mala trna vyhliadka Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt mala trna vyhliadka
Veža je 12 metrov vysoká a má podobu dreveného suda, keďže sa nachádza v oblasti Tokaj, ktorá je známa vinárstvom. Je umiestnená vo vinohradoch.



Z veže je nádherný výhľad na okolité vinohrady a tokajskú oblasť. 



Pri veži sa nachádza aj detské ihrisko a posedenie s ohniskom.

* vzdialenosť medzi Füzérradvány a Malou Tŕňou je približne 20 km, takže pokojne sa to dá stihnúť počas jedného dňa

Komentáre