Zábava s detskými knižkami

Nie som odborník na detskú literatúru, ale odkedy mám deti, starostlivo vyberám, akú knižku im kúpim. Od mala sa učíme, ako knižku držať v ruke, ako v nej listovať. Dnes už je toľko možností, že knižka nemusí byť len o riekankach alebo rozprávkach. Môže byť interaktívna a zabaví Vaše dieťa tak, že ho aj aktívne zapojí do deja. Preto sa teším, že je z čoho vyberať. Keďže na trhu je toho veľa, podelím sa s vami s našimi skúsenosťami, možno vás niečo zaujme. Tipy na knižky som rozdelila do niekoľkých kategórií. Pri výbere stále prihliadam na vek a záujmy. Tým mám na mysli, že ak máme "obdobie nálepiek", tak hľadám knižku, ktorá obsahuje možnosť lepenia a pod. Uvedené tipy na knižky sú z vlastných skúseností od 2,5 - 3 rokov.

Prvou kategóriou sú knihy, ktoré by sa dali nazvať tzv. kresliace (na obrázku v strede a vľavo dole). Väčšinou sú priložené stierateľné kresliace kriedy alebo perá, aby sa ich povrch mohol jednoducho zmazať, vyčistiť a použiť nanovo. Do tejto kategórie by som zaradila aj zaujímavú anglickú knihu Fingerprints activities (vľavo hore) s priloženými pečiatkovými poduškami. Vydavateľstvo Usborne ich má niekoľko v ponuke. Vaše dieťa potrebuje len prsty a kreativitu. Aj keď je kniha cudzojazyčná, zvládne ju aj intuitívne.
Ďalším typom knižiek sú veľmi obľúbené magnetické knihy (v strede hore). Pomocou priložených magnetiek si dieťa vytvára príbeh samo. Deti si radi vymýšľajú, čo je úplne prirodzené a pri takejto knižke to môžu naplno využiť. My to robíme aj tak, že ja rozprávam príbeh a drobec počas rozprávania pripevňuje magnetky do knižky podľa toho, čo hovorím. Ak v príbehu spomeniem nejaké zvieratko, on ho spomedzi magnetiek vyberie a pripevní do knižky.

Treťou kategóriou sú knižky s puzzle (v strede dole).  Sú vhodnou alternatívou pre detičky, ktoré radi skladajú puzzle a majú radi knižky. Takto to majú 2v1 ☺.

Ak hľadáte niečo multifunkčné, tak potom existujú knižky s rôznymi aktivitami  - lepenie nálepiek, dokresľovanie príbehov alebo obrázkov v knihe, vystrihovanie, spájanie a pod. (vpravo hore). Takéto knihy väčšinou obsahujú nejaké krátke príbehy a rôzne súvisiace aktivity k nim. Z tejto kategórie máme momentálne knižku Lesné zvieratká. Niektoré aktivity sú náročnejšie a nechávam ich na neskôr, iné v pohode zvládneme. Ale o tom to je, má to byť o zábave a potešení. Aby si aj dieťa takouto formou vytvorilo vzťah ku knihám.

Osobitnou kategóriou sú tzv. hovoriace knižky (vpravo dole). Stali sa veľkým fenoménom. Spolu s hovoriacim perom sa dieťa niečo nové dozvie, počúva príbehy, zaujímavosti, čo podnecuje jeho zvedavosť.

Ak chcete podporiť vo svojom dieťati hudobný talent, tak určite je vhodné vybrať knižku s hudobným nástrojom, napríklad s malým elektronickým klavírom. Doma máme knižku s názvom Môj prvý klavír, ktorej súčasťou sú rôzne tradičné slovenské piesne a riekanky. U dieťaťa tak môžete podporiť nielen hudobný talent, ale aj motoriku, či trpezlivosť.

Prajem vám príjemné spoločné chvíle pri knižkách ☺

Komentáre